Franse raclette-avond, wat een feest!

Door: Lydia Wisse, stagiaire

Aardappelen met gesmolten kaas, zoiets had ik een keer geproefd op de kerstmarkt in Lille. Dat was me toen prima bevallen. Maar hoe je hiermee een avond vult, dat wilde ik weleens weten. Daarom had ik me aangemeld voor de Franse raclette-avond bij de Alliance Française Rotterdam.

In de kelder en op de begane grond waren medewerkers van de Alliance Française eind de middag al druk bezig met de voorbereidingen voor die avond. Ik zag in de kelder vreemde objecten staan, zoals een grote kookpan vol met aardappelen en een enorm apparaat om de gekookte aardappelen warm te houden. Op verzoek van Fanny, de directrice, hield ik me bezig met het minst risicovolle werk: het wassen en snijden van de sla. De andere dames legden de plakken Franse raclettekaas en de vleeswaren netjes in de borden. Ook werden er wijnflessen klaargezet door een echte sommelier. Ik vond het mooi om te zien hoe de Fransen met veel zorg en aandacht alles in gereedheid brachten. Het moest er perfect uitzien en het mocht de gasten aan niets ontbreken.

Tegen 18.30 uur stroomden de eerste racletteliefhebbers de caféruimte binnen. Daar stond een kleine ronde tafel en in de galerij stond een lange rij tafels, allemaal keurig gedekt, klaar om de gasten te ontvangen.

De raclette-avond werd ingeluid met een Frans welkomstwoordje van de directrice. Dat niet alle aanwezige Nederlanders het precies konden volgen, boeide niet. De boodschap was duidelijk: iedereen was van harte welkom!

Toen ik de eerste hap nam, wist ik het meteen: dit is raak! Die gesmolten kaas was voor mij echt dat bekende engeltje dat op je tong piest. Wat smaakte die Franse raclettekaas goed, zeg! En er lag niet slechts één kaassoort op mijn bord, nee het waren dikke plakken van verschillende soorten kaas. Die kon je in een gourmetpannetje laten smelten met of zonder een plakje vlees en daarna over een aardappel leggen. Er was eten in overvloed. De medewerkers van de Alliance Française kwamen nog verschillende keren langs om de gasten extra aardappelen en plakken raclettekaas aan te bieden. Natuurlijk hoorde er een glas bijpassende witte wijn bij deze heerlijke maaltijd.

Onder het genot van af en toe een hap van de aardappelen met raclettekaas en een slok wijn of water werd er vrolijk gepraat en gelachen. Soms hoorde ik wat Frans, dan weer wat Nederlands om me heen en zoals de Franse kaas met de Nederlandse aardappelen samensmolt, smolten ook de Franse en de Nederlandse gesprekken samen. Ik vermaakte me prima en de avond vloog al raclettend en pratend voorbij